Weesfietsen blijven lang staan

Trefwoorden: melding (afhandeling), informatieverstrekking

Een man doet bij de gemeente melding van weesfietsen voor zijn deur met het verzoek deze fietsen weg te halen. Zes (!) maanden later worden de fietsen verwijderd. Er is veel misgegaan bij zowel de behandeling van de meldingen als bij de verwijdering van de fietsen.
Na de eerste melding gebeurt er niets. De fietsen blijven staan en de man doet tweemaal opnieuw een melding. De gemeente geeft uiteindelijk aan de fietsen te gaan labelen. Als het label niet wordt doorbroken komt er na vijf weken een sticker op de fiets zodat op grond van de Algemene plaatselijke verordening de fietsen na een week mogen worden verwijderd. Er gebeurt nog steeds niets. De man belt opnieuw met de gemeente. De gemeente geeft aan dat de fietsen zijn verwijderd. Maar dat is niet het geval. De fietsen zijn niet gelabeld of gestickerd en staan nog steeds voor de deur.

De man schakelt de ombudsman in. De ombudsman maakt foto’s van de fietsen op locatie en stuurt deze naar de gemeente. Dan wordt duidelijk dat er sprake is van een misverstand. Er zijn meerdere meldingen van weesfietsen in dezelfde straat en er zijn andere fietsen verwijderd. De ombudsman concludeert dat de gemeente eerder had kunnen constateren dat het ging om de verkeerde fietsen. De man gaf immers aan dat de fietsen nog steeds voor de deur staan. De gemeente lijkt deze laatste melding niet serieus te hebben genomen, er is niet goed geluisterd. De ombudsman constateert verder dat het verwarrend is dat de gemeente verschillende termijnen voor haar acties lijkt te hanteren. Dat de labels aan de fietsen verdwijnen of vergaan helpt ook niet mee. Daardoor beginnen termijnen steeds weer opnieuw. De ombudsman doet de aanbeveling betere, weersbestendige, labels te gebruiken.

Al met al duurt het onwenselijk lang. De ombudsman heeft daarom met de man en medewerkers van de gemeente ter plekke vastgesteld dat de fietsen een lange periode niet van hun plek zijn geweest. De medewerkers hebben de fietsen direct gestickerd en toegezegd deze na een week op te halen. Dat is gebeurd. De ombudsman begrijpt dat de gemeente zorgvuldig met andermans spullen moet omgaan, maar in dit geval is er niet voortvarend gehandeld.