Rijbewijs aanvragen vanuit buitenland

24.1.001
Trefwoorden: informatieverstrekking, rijbewijs

Een vrouw heeft problemen bij de aanvraag van haar rijbewijs. Zij is op een gegeven moment geslaagd voor haar rijexamen. Even daarvoor heeft zij zich, na navraag bij een medewerker van de gemeente, uitgeschreven bij de gemeente Groningen omdat ze langere tijd naar het buitenland zou gaan. Het gevolg is dat zij haar rijbewijs niet meer in Nederland (Groningen) aan kan vragen. Dit gaat haar extra geld of op z’n minst extra moeite kosten. Ze wil weten of ze verkeerd is geïnformeerd door de gemeente of gewoon pech heeft.

De ombudsman constateert dat de gemeente niet onbehoorlijk heeft gehandeld. Als iemand voor langere tijd, meer dan acht maanden, naar het buitenland gaat is het verplicht om aangifte van vertrek te doen bij de gemeente waar hij/zij woont. Daarna staat iemand in de zogenaamde Registratie Niet-ingezetenen. Ook de vrouw is nu op die manier geregistreerd. De gemeente kan dit niet wijzigen omdat de aangifte van vertrek, en dus de inschrijving als niet-ingezetene, juist is geweest.

De gemeente denkt met de vrouw mee over manieren om het rijbewijs in het buitenland aan te vragen en dat is netjes naar het oordeel van de ombudsman.