Nieuwe ombudsman stelt zich voor

Introductie

Ik ben Anja Janssen (1963). Op mijn 18e ben ik in Groningen Nederlandse Taal- en Letterkunde gaan studeren, en vervolgens ben ik hier blijven wonen. Met veel plezier.
Ik heb ruime ervaring in het sociaal/publiek domein. Ik heb daarin gezien hoe belangrijk het is dat inwoners en overheid zich met elkaar verbonden voelen. Dat mensen begrijpen welke beslissingen de overheid neemt, wat de gevolgen zijn en dat je kenbaar kunt maken als je het er niet mee eens bent. En soms wil je gewoon een luisterend oor, iemand die je emoties erkent.

Systeem

Regelmatig zit ‘het systeem’ ons in de weg. Dan zitten we in een situatie waar regels of gedrag elkaar tegenspreken, waar logica lijkt te ontbreken of waar we elkaar gewoon niet meer begrijpen. Dat geldt zowel voor inwoners als voor medewerkers van organisaties. Dat wil de inwoner niet, en dat wil de medewerker van de organisatie ook niet.
Een systeem veranderen is niet eenvoudig. Maar je kunt wel doen wat je belooft, je kunt gewekte verwachtingen waarmaken en je kunt eerlijk en tijdig zeggen wanneer iets niet op tijd gaat lukken. Daar begint het vertrouwen.

Als ombudsman Groningen wil ik graag bijdragen aan deze verbinding. Dat ga ik doen, samen met mijn collega’s van het Bureau Ombudsman, door klachten van inwoners te onderzoeken en te kijken of we tot een oplossing kunnen komen. Als het zinvol is doen we aanbevelingen aan de organisaties zodat zij kunnen werken aan het verbeteren van hun dienstverlening.

Antwoorden

Ik wil actief weten wat er speelt en leeft. Wat zijn onderwerpen die inwoners bezighouden? Waar zitten de zorgen? Hoe kijken inwoners aan tegen de gemeente en de organisaties waarvoor ik de ombudsman ben? Wat zijn de ervaringen? En natuurlijk, hoe kijken mensen aan tegen de ombudsman? Is voldoende bekend wat we doen?
Veel vragen van mijn kant. De antwoorden moeten van de inwoners komen. Ik ga daarom op stap om te luisteren. Op welke manier precies, dat weet ik nog niet helemaal. Ik laat me in ieder geval graag uitnodigen. Schroom niet en benader mij via mail als je denkt dat het zinvol is als ik ergens langskom.