Mooi maatwerk

22.1.060 Inkomen

Trefwoorden: huurtoeslag, uitkering

Een man meldt zich bij de ombudsman met het volgende. Hij had in 2021 een uitkering van de sociale dienst. Op 23 augustus in dat jaar heeft hij doorgegeven dat hij een baan had en geen uitkering meer hoefde. De sociale dienst heeft echter tot 30 september 2021 nog een uitkering overgemaakt. De te veel ontvangen uitkering (€ 1322,27) is de man inmiddels aan het terugbetalen. Op de jaaropgaaf 2021 heeft de sociale dienst dit te veel ontvangen bedrag echter wel opgegeven. Dat klopt volgens de man niet. Nu moet hij niet alleen de uitkering terugbetalen, maar vanwege te hoge inkomsten ook de huurtoeslag. Hij is een paar keer bij de sociale dienst geweest, maar komt er niet uit.
De ombudsman legt de kwestie voor aan de gemeente. Uit de reactie van de gemeente blijkt dat op de jaaropgaaf 2021 inderdaad het uitkeringsbedrag is meegenomen dat de man in 2021 te veel heeft ontvangen. Dat is volgens de sociale dienst gebeurd omdat de man in 2021 nog niet was begonnen met terugbetalen van dit bedrag. De sociale dienst ziet ook dat dit niet mogelijk was omdat hij pas op 16 december 2021 de brief kreeg waarin stond dat hij moest gaan terugbetalen. Hoewel het volgens de regels klopt dat het te veel ontvangen bedrag op de jaaropgaaf 2021 staat, heeft het voor de man wel vervelende gevolgen. De sociale dienst wil hem hierbij helpen en dat is netjes.
De sociale dienst heeft berekend waar de man aan huurtoeslag recht op had als het te veel ontvangen bedrag niet in de jaaropgaaf 2021 was meegenomen. Dat bedrag ontvangt de man in de vorm van bijzondere bijstand. En dat is mooi maatwerk.