U bent hier

Uitkering stopgezet, wat nu?

Trefwoorden: informatieverstrekking, bezwaar

Een man meldt zich bij de ombudsman omdat hij in financiële problemen komt. Hij krijgt al een aantal weken geen (dak-en thuislozen) uitkering meer. De reden die de gemeente geeft, is dat hij bij zijn vriendin zou verblijven. Maar dat klopt niet. De man slaapt naar eigen zeggen op wisselende adressen bij 4 vrienden. Hij heeft echter geen brief van de gemeente ontvangen, waarin staat dat de uitkering wordt beëindigd. Hij kan dan ook geen bezwaar maken. Hij heeft daarover gebeld met de gemeente en een terugbelverzoek achtergelaten. Maar er wordt niet teruggebeld.
De ombudsman gaat erachteraan en vraagt het besluit op bij de sociale dienst. Ze krijgt te horen dat de sociale dienst enkele weken eerder een besluit heeft genomen waarin de uitkering van de man is ingetrokken. De hulpververlening heeft het besluit persoonlijk aan de man gegeven. Dat heeft de man niet gemeld aan de ombudsman.
Uit de correspondentie tussen de sociale dienst en de man blijkt verder dat hij het besluit ook echt heeft ontvangen, want de man heeft aangegeven dat de informatie niet klopt.  De ombudsman stelt daarom vast dat de man het besluit heeft ontvangen en dat hij bezwaar kan maken als hij het er niet mee eens is. Hoe hij dat moet doen, kan de man lezen in het besluit en op de gemeentelijke website (zie https://gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken). Daaruit blijkt dat bezwaar maken niet per e-mail kan. De man zal dat met een brief of een webformulier moeten doen. Vanwege de mogelijkheid van bezwaar is de ombudsman niet bevoegd de inhoud van het besluit te beoordelen. Met het toesturen van een kopie van het besluit naar de man houden de bemoeienissen van de ombudsman in deze kwestie dan ook op.