U bent hier

Ten onrechte bekeurd

Trefwoorden: parkeren, GPK, handhaving

Een man beklaagt zich erover dat hij als gebruiker van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) geregeld naheffingen (bekeuringen) krijgt. Hij plaatst de kaart achter de voorruit op het dashboard. Zo staat het in de regels. De kaart is op deze wijze echter niet zichtbaar voor de rondrijdende scanauto. De fotoapparatuur van deze auto is afgestemd op het lagere niveau van de kentekenplaten. Pas als hij bezwaar maakt, worden de bekeuringen weer ingetrokken. Dit brengt onnodig werk en overlast mee voor de man.
Na onderzoek concludeert de ombudsman dat er 2 organisaties betrokken zijn bij het opleggen van een naheffingsaanslag, de afdeling Handhaving van de gemeente Groningen en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK).
De constatering van een overtreding wordt gedaan door de scanauto van de gemeente. Een verbalisant moet vervolgens checken of er mogelijk een kaart achter de voorruit ligt. Die check blijkt niet altijd plaats te vinden. Daarmee kan een GPK-houder ten onrechte worden beboet en met extra werk worden opgezadeld. In de bezwaarprocedure bij het NBK kan de fout dan worden hersteld. Maar het maken van deze fout is te voorkomen als de procedure door de gemeente netjes wordt gevolgd. Dat de gemeente de procedure niet heeft gevolgd, vindt de ombudsman niet behoorlijk.
Het NBK heeft voor de man nog wel het advies om de kaart dicht bij de voorruit, op het dashboard te leggen. Daarmee wordt de mogelijkheid kleiner dat de kaart door de verbalisant eventueel over het hoofd wordt gezien.
Uit de door de man meegestuurde besluiten valt het de ombudsman op dat er geen motivering wordt gegeven als de naheffingsaanslag (bekeuring) wordt ingetrokken. Daardoor wordt het niet duidelijk wat de reden is dat die wordt ingetrokken.
Hierover meldt het NBK dat dit beter kan en zij dit gaan verbeteren. De ombudsman kan zich hierin vinden, niet alleen omdat het een wettelijke plicht is om besluiten te motiveren, maar ook omdat anderen ervan kunnen leren. Zoals in dit geval de afdeling Handhaving van de gemeente.