Soms gaat het anders dan je wilt
24.1.037
Trefwoorden: uitkering, maatregel
Een man probeert al jaren een eigen bedrijf op te zetten. Zolang dat niet lukt, krijgt hij bijstand voor zelfstandigen.
De man heeft een aantal maanden gewerkt op een werkervaringsplaats. Hij kon daar blijven maar dat weigert hij. Hij vindt het inkomen, het minimumloon, te weinig. De gemeente heeft vervolgens, als maatregel, zijn uitkering voor een maand stopgezet en dat heeft grote financiële consequenties voor de man. De man vindt dit onterecht en trekt aan de bel bij de ombudsman.
Het is niet aan een ombudsman om te beoordelen of deze maatregel terecht is. Wel kan zij beoordelen of er netjes is gehandeld. Is de man bijvoorbeeld voldoende geïnformeerd over de reden van de maatregel? Dat is wel het geval, de gemeente legt duidelijk uit dat het komt door de werkweigering van de man.
Verder ziet de ombudsman in de stukken die de man heeft aangeleverd, dat de gemeente van goede wil is. Op verschillende manieren probeert zij de man te ondersteunen bij het opzetten van zijn eigen bedrijf. Hij krijgt bijvoorbeeld ondersteuning om het eerder afgekeurde ondernemingsplan aan te passen, en ook kan hij deelnemen aan het traject Parttime Ondernemen.
Omdat de man weigert werk aan te nemen, verwijst de gemeente hem naar het verplichte traject Op Stap. Ook dit weigert de man. Hij ziet het nut er niet van in. Inmiddels heeft hij werk gevonden voor 8 uur per week. Of dit voldoende is om niet aan het verplichte traject OpStap mee te moeten doen, gaat de gemeente nog bekijken.
De ombudsman begrijpt dat de situatie lastig is voor de man, maar zij vindt wel dat de gemeente behoorlijk heeft gehandeld.