Geen besluit, maar wel bezwaar

24.1.097

Een jongen krijgt al jaren hulp van Team 050. Ineens krijgt zijn moeder te horen dat dit niet meer kan. Basis Jeugdhulp (BJH) van WIJ kan de hulp namelijk ook bieden. Het gemeentelijk beleid bepaalt dat BJH dan voorgaat. Dat betekent dat de ondersteuning van Team050 na een overdrachtsperiode van een paar maanden overgedragen moet worden aan BJH. De jongen en zijn moeder vinden dit jammer. Ze zijn blij met de hulp die ze nu hebben en weten nog niet wat BJH inhoudt. Ze willen dit best proberen, maar eerst willen ze weten wat BJH gaat doen. En ze willen een langere overdrachtsperiode, omdat het voor de jongen belangrijk is om langzaam te wennen en vertrouwen te krijgen. Volgens WIJ kan dat niet. Maar BJH begint ook nog niet en intussen wordt de tijd voor de overdracht steeds korter. De moeder is bang dat haar kind hier de dupe van wordt en wendt zich tot de ombudsman.

WIJ belooft intussen dat de toegezegde overdrachtsperiode verlengd wordt, zodat BJH eerst kan starten, maar de moeder vraagt zich af waarom er geen langere verlenging mogelijk is. Omdat ze nog steeds niet weet welke hulp ze van BJH gaan krijgen, twijfelt ze steeds meer of BJH geschikt is. Maar hoe kan ze iets doen tegen het besluit van WIJ om BJH in te zetten? Zij heeft geen officiële beschikking en kan dus formeel geen bezwaar maken.

De termijnen gaan dringen en de ombudsman vraagt met een snelle actie aan de gemeente of zij een besluit kan nemen. Het is namelijk de gemeente, niet WIJ, die het besluit neemt. Dan blijkt dat een snelle actie niet altijd tot snel resultaat leidt. De gemeente onderneemt gelijk actie, maar kan niet onmiddellijk besluiten. WIJ moet namelijk eerst nog een advies geven. En voor dat advies is een onderzoek nodig. De gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt. Uit het onderzoek komt een advies om de huidige hulp nog één keer te verlengen. De gemeente neemt dit advies over en geeft een beschikking af. Dit is niet het besluit waarop de moeder hoopt, maar nu kan ze in ieder geval bezwaar maken. En als ze het oneens is met de uitkomst van het bezwaar, kan ze beroep aantekenen bij de rechter.