Dichtbij maar wel duur
25.3.003
Norm: voortvarendheid
Een vrouw leent met enige regelmaat haar auto uit aan haar zoon die in Groningen woont. De zoon parkeert de auto dan dicht voor zijn deur zonder zich te realiseren dat het een zone voor betaald parkeren is. Hij betaalt dus niet.
Op een gegeven moment ontvangt de moeder in haar berichtenbox van de overheid een parkeerboete via het Noordelijk Belastingkantoor (NBK). Het gaat daarbij om een overtreding van elf maanden geleden. De vrouw is erg verontwaardigd over de lange tijd tussen de overtreding en het bericht over de boete. “Hoe kan je hier nu van leren?”, vraagt ze zich af. En daarbij, in die 11 maanden heeft haar zoon ongetwijfeld vaker niet betaald voor het parkeren omdat hij tot het moment van de boete niet in de gaten had dat dat moest. En ja hoor, binnen twee maanden volgen nog drie parkeerboetes. De vrouw vreest dat er nog meer komen. Ze vindt ook dat onduidelijk is aangegeven dat in de straat van haar zoon betaald parkeren geldt. Ze tekent bezwaar aan tegen de boetes en omdat ze daar niets meer van hoort trekt ze aan de bel bij de ombudsman. Dan blijkt dat de vrouw bezwaar heeft aangetekend via verkeersboete.nl en niet rechtstreeks via de site van het NBK. Verkeerboete.nl is nu verantwoordelijk voor de communicatie met de vrouw, en niet het NBK.
De vrouw zal overigens eerst de uitkomst van het bezwaar moeten afwachten, vervolgens kan ze eventueel in beroep gaan. De ombudsman is nog niet aan zet.
De vraag is ook: waarom duurt het eigenlijk zo lang? Het NBK laat weten dat deze boetes volgens de Algemene wet Rijksbelastingen binnen drie jaar moeten worden toegekend. Elf maanden is dus ruim binnen de termijn. Het NBK begrijpt dat drie jaar, en eigenlijk ook elf maanden, best lang is en een onbedoeld stapelingseffect kan hebben. Daarom probeert het NBK de boetes sneller te versturen. In het specifieke geval van deze vrouw kwam er nog iets anders bij. Het systeem van het NBK bleek moeite te hebben met het inlezen van straatnamen met veel leestekens. En dat was hier het geval. Daarom duurde het versturen langer dan het NBK wenselijk vindt. Deze vrouw is daar niet mee geholpen, maar voor andere mensen die wonen in straten met lastige namen bedenkt het NBK een oplossing. En dat is dan wel weer prettig.