U bent hier

750 euro vergoeding voor gedupeerde kinderopvangtoeslag

20.1.065 Inkomen/GKB

Trefwoorden: toeslagen, kinderopvang, gedupeerden

Een vrouw is gedupeerd door de affaire met kinderopvangtoeslagen. Vanwege deze kwestie zit ze in een schuldregeling bij de Gemeentelijke Kredietbank. Ze heeft te horen gekregen dat ze recht heeft op een bedrag van 750 euro voor het lange wachten op compensatie. De GKB heeft haar echter laten weten dat ze het geld niet op haar eigen rekening kan krijgen. Haar gemachtigde wendt zich tot de ombudsman omdat de vrouw het daar niet mee eens is. Met de GKB komt ze er niet uit. 

Als de ombudsman er achteraangaat, wordt al heel snel duidelijk dat het de bedoeling is dat alle gedupeerden zelf over het geld gaan beschikken. Voor mensen die in een traject zitten bij de GKB zal de Belastingdienst het bedrag overmaken naar het rekeningnummer van de GKB. Want dat is het rekeningnummer dat de Belastingdienst in zijn systeem heeft staan voor deze gedupeerden.

Zodra de 750 euro bij de GKB binnen is, zal een medewerker van de GKB contact opnemen met de betreffende gedupeerde voor overleg. Dit overleg is nodig om ervoor te zorgen dat het geld naar een rekening wordt overgemaakt, waar de betreffende gedupeerde daadwerkelijk over kan beschikken. Anders zou het in een ‘roodstand’ kunnen verdwijnen en dan heeft deze persoon er nog geen beschikking over.

De ombudsman oordeelt dat de hierboven geschetste werkwijze van de GKB correct en dienstverlenend is, waardoor gedupeerden hopelijk op korte termijn kunnen beschikken over dit bedrag. Of dat zo zal zijn is afhankelijk van de snelheid waarmee de Belastingdienst het bedrag gaat overmaken.