Tekstgrootte
kleiner groter

Wanneer en hoe wordt de parkeerdruk gemeten?

18.1.100 College

Trefwoorden: parkeren, reactietermijn, meting

Een man vraagt bij de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats aan nabij zijn woning. De gemeente bericht de man dat hij aan de medische voorwaarden voor een dergelijke parkeerplek voldoet, maar dat zijn verzoek wordt afgewezen omdat de parkeerdruk (in de straat) te laag is. De man verzoekt de gemeente de parkeerdruk opnieuw te bekijken. In de periode tussen de aanvraag door de man en de afwijzing van de gemeente waren een aantal buren van de man op vakantie. De parkeerdruk was volgens de man op dat moment niet representatief. Omdat de man geen reactie van de gemeente op zijn brief krijgt, stuurt hij een rappelbrief. Ook hierop reageert de gemeente niet. De man beklaagt zich bij de ombudsman over het feit dat hij van de gemeente geen reactie krijgt op zijn verzoek.
Als de ombudsman op onderzoek uitgaat, blijkt dat de gemeente de brieven wel heeft ontvangen en geregistreerd. Wat er daarna met de brieven is gebeurd, kan de gemeente niet meer achterhalen. Zij vindt dit erg vervelend en biedt hiervoor haar excuses aan. De gemeente laat verder weten dat de gedachte van de man dat de parkeerdrukmeting is uitgevoerd na het doen van de aanvraag onjuist is. De gemeente doet eens in de 3 jaar onderzoek naar de parkeerdruk in de stad. De parkeerdruk wordt tijdens dit onderzoek op meerdere keren en op verschillende tijdstippen (overdag, 's avonds, 's nachts, op werkdagen en in weekenden) op dezelfde locatie gemeten, door de beschikbare parkeerplaatsen op dat moment te tellen. Het verzoek van de man is afgewezen op basis van de parkeerdrukmeting uit 2015. Inmiddels is de gemeente bezig met een nieuwe parkeerdrukmeting. De ombudsman vraagt aan de gemeente óf en wanneer de man een nieuwe aanvraag kan indienen die wordt beoordeeld aan de hand van de nieuwe meting. Volgens de gemeente zullen de uitkomsten van de meting waarschijnlijk eind januari 2019 bekend zijn en kan de man dan een nieuwe aanvraag indienen. Hij mag de teamleider Parkeren bellen om te informeren of de nieuwe parkeerdrukgegevens al bekend zijn. Als de man dan een nieuwe aanvraag doet, worden hem geen leges in rekening gebracht. Dat vindt de ombudsman een mooi gebaar van de gemeente.

Deel deze pagina op

Nieuws

Sluiting Hemelvaartsdag

21 mei 2019

In verband met Hemelvaartsdag is het kantoor van de ombudsman gesloten op 30 mei 2019.

lees verder »

Jaarverslagen 2018 Stichting WIJ en NBK

15 mei 2019

Voor het eerst brengt de ombudsman Groningen een jaarverslag uit van de klachten die zij behandelde over stichting WIJ en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK).

lees verder »