Tekstgrootte
kleiner groter

Rekeningnummer ten onrechte toegeschreven

 19.7.003 Noordelijk Belastingkantoor

Trefwoorden: klachtbehandeling

Een man beklaagt zich over de klachtafhandeling door het Noordelijk Belastingkantoor (NBK). Hij is bezig zaken te regelen voor zijn vorig jaar overleden broer. De klacht gaat erover dat het NBK de teveel betaalde belasting heeft gestort op een rekening die niet van (de erven van) zijn broer is. Hoe kan het gebeuren dat het NBK een rekening gebruikt die niet van zijn broer is en ook niet de rekening is waarmee aanvankelijk de belasting is betaald? Het rekeningnummer dat het NBK nu heeft gebruikt is van zijn overleden moeder. De man vraagt zich af hoe dat gekoppeld is aan zijn broer. De man is van mening dat het NBK in de klachtafhandeling wel erg gemakkelijk over deze fout heen stapt. Het gaat hem om een principiële zaak.
De ombudsman brengt een bezoek aan het NBK om zelf in het systeem te kijken wat er over de (gebruikte) bankrekeningen is geregistreerd. Het rekeningnummer dat bij de broer in het systeem vermeld staat, blijkt het rekeningnummer van de (erven van de) moeder te zijn. Dit is al sinds 2007 het geval. Uit de informatie van het NBK blijkt dat dit rekeningnummer in die periode ook door de broer is gebruikt. Dat zal de reden zijn dat het NBK dit rekeningnummer heeft gebruikt voor de terugstorting. Verder blijkt dat het NBK het bedrag eigenlijk terug had moeten storten naar de rekening waar het vandaan kwam. Dat is door onvoldoende controle niet gebeurd. Voor deze fout biedt het NBK excuses aan en dat is netjes. De man laat nog weten dat zijn ouders waarschijnlijk wel eens de belasting voor zijn broer hebben betaald. Maar daarmee is hun betaalrekening nog geen rekening van zijn broer geworden. Gelukkig kan de man het bedrag zelf overboeken van de ervenrekening van zijn moeder naar de ervenrekening van zijn broer.

Deel deze pagina op

Nieuws

Adres onbekend

13 augustus 2019

Een man heeft sinds 2007 een zomerhuisje op een volkstuincomplex. In 2018 hoort hij over de mogelijkheid van inschrijving op dit adres. Als hij hierover contact opneemt met de gemeente, krijgt hij tot zijn verbazing te horen dat het adres niet bestaat en zelfs nooit heeft bestaan.

lees verder »

Coulante houding gemeente

07 augustus 2019

Een vrouw laten weten dat haar uitkering is geblokkeerd. Ze probeert hierover in contact te komen met de sociale dienst en afspraken te maken over de wijze van terugbetaling, maar ze komt niet verder.

lees verder »

Rekeningnummer ten onrechte toegeschreven

07 augustus 2019

Een man beklaagt zich over de klachtafhandeling door het Noordelijk Belastingkantoor. Hij is bezig zaken te regelen voor zijn vorig jaar overleden broer. Het Noordelijk Belastingkantoor zou de teveel betaalde belasting hebben gestort op een rekening die niet van (de erven van) zijn broer is.

lees verder »