Tekstgrootte
kleiner groter

Onderhoud scootmobiel is duur

18.6.041 Stichting WIJ

Trefwoorden: informatieverstrekking, Wmo

De scootmobiel van een man heeft onderhoud nodig. In het verleden had hij een scootmobiel vanuit de Wmo. Maar omdat hij de eigen bijdrage na zijn pensionering niet langer kan betalen, heeft hij er zelf een gekocht. Dat hij het onderhoud nu ook zelf moet betalen, vindt de man logisch. Maar het bedrijf dat het onderhoud uitvoert is verhuisd naar Friesland en brengt nu voorrijkosten in rekening die de man erg hoog vindt. Van het bedrijf dat de gemeente destijds voor het onderhoud van zijn scootmobiel inschakelde, heeft de man te horen gekregen dat die geen onderhoud pleegt/reparaties verricht voor particulieren. Daarom heeft de man aan WIJ gevraagd of de gemeente hem hierbij kan helpen. Hij stelt dat de gemeente tenslotte ook bespaart op de kosten van bijvoorbeeld een verzekering van de scootmobiel. Als de man nadat hij twee keer bij het WIJ-team is langs geweest nog steeds geen antwoord heeft gekregen, wendt hij zich tot de ombudsman.
Stichting WIJ laat de ombudsman weten dat het niet mogelijk is om de man op grond van de Wmo een onderhoudscontract aan te bieden, nu het gaat om een scootmobiel die hij zelf heeft gekocht. Dat is hem tijdens zijn eerste bezoek ook verteld. Het tweede bezoek heeft stichting WIJ niet meer kunnen achterhalen. Van de door de man gestelde besparing is geen sprake. Als een scootmobiel vanuit de Wmo wordt verstrekt, wordt de eigen bijdrage berekend op basis van de kostprijs. Daarin zitten naast de aanschafkosten ook de kosten van onderhoud en verzekering. Via de eigen bijdrage zou de man ook aan deze kosten meebetalen. In tegenstelling tot wat de man heeft gehoord, kan hij wel zelf een onderhoudscontract afsluiten bij het bedrijf waar de gemeente een contract mee heeft. De voorrijkosten blijken echter hoger dan die van het bedrijf in Friesland.
Stichting WIJ biedt aan om samen met de man te bekijken of er andere oplossingen zijn. Met dit mooie aanbod sluit de ombudsman het dossier.

Deel deze pagina op

Nieuws

Bang voor controle

20 juni 2019

Door problemen met de bereikbaarheid van het Noordelijk Belastingkantoor, kan een vrouw haar hond niet op tijd aanmelden voor de hondenbelasting.

lees verder »

Na bijna 10 maanden blijkt bezwaar niet mogelijk

20 juni 2019

Het duurt bijna een jaar voordat en man die verhuurt via Airbnb, een reactie krijgt van het Noordelijk Belastingkantoor op zijn bezwaarschriften.

lees verder »