Tekstgrootte
kleiner groter

Kwijtschelding en toch betalen

18.7.080 Noordelijk Belastingkantoor

Trefwoorden: aanmaning, verrekening terugbetaling, kwijtschelding

Tijdens het spreekuur van de ombudsman vertelt een man dat hij kwijtschelding heeft aangevraagd voor de gemeentelijke belastingen 2017. Vanaf het moment van het indienen van de aanvraag heeft hij de belastingen niet meer betaald. Het Noordelijk Belastingkantoor (NBK) heeft hem een aanmaning gestuurd. Intussen is de aanvraag goedgekeurd en krijgt de man gedeeltelijke kwijtschelding. Toch blijft het NBK erbij dat hij de aanmaningskosten moet betalen en dat vindt de man niet terecht.

Een week later komt de man weer op het spreekuur. Hij vertelt dat hij voor de waterschapsbelasting 2017 volledige kwijtschelding heeft gekregen. Dit bedrag moet worden teruggestort op zijn rekening en dat is niet gebeurd. Het NBK meldt dat het terug te ontvangen bedrag is verrekend met de belastingen 2018. De man heeft hier echter geen toestemming voor gegeven. Daar komt bij dat er nog een bedrag gemeentelijke belastingen 2017 openstaat. Het ligt volgens de man meer voor de hand dat het terug te ontvangen bedrag over 2017 met de nog te betalen gemeentelijke belastingen 2017 wordt verrekend.

Uit onderzoek van de ombudsman blijkt dat het NBK geen toestemming voor de verrekening hoeft te vragen. Dit is wettelijk vastgelegd. Verder waren in 2017 de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen nog strikt gescheiden regimes. Om deze reden kan het NBK de waterschapsbelasting alleen verrekenen met het openstaande bedrag uit 2018. Ten slotte vindt het NBK de aanmaning voorbarig en biedt daarvoor zijn excuses aan. De man hoeft de aanmaningskomsten niet meer te betalen.

Deel deze pagina op

Nieuws

Sluiting Hemelvaartsdag

21 mei 2019

In verband met Hemelvaartsdag is het kantoor van de ombudsman gesloten op 30 mei 2019.

lees verder »

Jaarverslagen 2018 Stichting WIJ en NBK

15 mei 2019

Voor het eerst brengt de ombudsman Groningen een jaarverslag uit van de klachten die zij behandelde over stichting WIJ en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK).

lees verder »