Tekstgrootte
kleiner groter

Geen budget, geen hulp

18.6.079 Stichting WIJ

Trefwoorden: huishoudelijke hulp, WMO-voorziening

Een moeder komt voor haar zoon bij de ombudsman. De zoon heeft verschillende aandoeningen en woont zelfstandig in een woning van Lentis. Hij moet zelf zijn huis schoonmaken, maar kan dat niet waardoor zijn huis ernstig vervuilt. Drie jaar geleden heeft de moeder het probleem al bij de gemeente aangekaart. Haar zoon kreeg toen even huishoudelijke hulp. Maar na 3 maanden heeft de gemeente die gestopt omdat Lentis hiervoor verantwoordelijk zou zijn. Lentis doet volgens de vrouw echter niets op dit vlak.

Vanwege de vervuiling gaat de moeder naar het WIJ-team. Tijdens een huisbezoek vertelt WIJ dat de zoon recht heeft op 2½ uur per week huishoudelijke hulp. Daar zijn de moeder en haar zoon blij mee. Totdat de zoon een dag later te horen krijgt dat het niet doorgaat omdat Lentis verantwoordelijk is. De zoon heeft dringend hulp nodig, maar weet niet waar hij terecht kan. De vrouw stelt dat Lentis voor huishoudelijke hulp geen budget en geen personeel heeft. Bij wijze van uitzondering krijgt de zoon via Lentis tijdelijk 20 minuten per week hulp via een schoonmaakbedrijf.

De moeder gaat naar de ombudsman. Die hoort van WIJ dat het verhaal toch anders in elkaar zit. De zoon heeft namelijk een indicatie voor Beschermd Wonen. De gemeente betaalt de zorg via een zogeheten all-in pakket. Dit pakket is inclusief huishoudelijke hulp die door Lentis moet worden geleverd. Als de gemeente via de WMO de huishoudelijke hulp zou verstrekken, zou zij daar dubbel voor betalen en dat is niet de bedoeling.

Volgens Lentis krijgt de zoon wel ondersteuning bij zijn huishoudelijke taken. Alleen accepteert de zoon dit niet altijd. Na de afwijzing van het WIJ-team heeft Lentis alsnog samen met de zoon zijn huis opgeruimd. En dat zal ook structureel gebeuren. De ombudsman hoopt dat daarmee de zorg van vrouw is weggenomen.

Deel deze pagina op

Nieuws

Sluiting Hemelvaartsdag

21 mei 2019

In verband met Hemelvaartsdag is het kantoor van de ombudsman gesloten op 30 mei 2019.

lees verder »

Jaarverslagen 2018 Stichting WIJ en NBK

15 mei 2019

Voor het eerst brengt de ombudsman Groningen een jaarverslag uit van de klachten die zij behandelde over stichting WIJ en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK).

lees verder »