Tekstgrootte
kleiner groter

Discussie over grafonderhoud

18.1.095 Stadsbeheer

Trefwoorden: onderhoud, gras, reeën, begraafplaats

Een vader bezoekt al 32 jaar lang elke dag het graf van zijn dochter. De laatste jaren is hij echter ontevreden over het onderhoud. Na het maaien van het gras in de middenberm ligt er iedere keer weer gras en zand op het graf. De man heeft het probleem al diverse malen besproken, zowel met een medewerker als met de teamleider. Maar het verandert niet. Vroeger werd het graf netjes onderhouden, maar tegenwoordig veel minder. Ook vindt de man het erg vervelend dat de bloemen die hij elke zondag op het graf zet, maandags alweer geheel of gedeeltelijk door de reeën zijn op- of aangegeten. Het liefst zou hij chrysanten neerzetten omdat die het langst staan, maar deze lusten de reeën graag. De man heeft te horen gekregen dat hij maar kunstbloemen moet neerzetten. Dat wil hij in de winter wel doen, maar in de zomer wil hij graag verse bloemen neerzetten.
De gemeente laat in haar reactie aan de ombudsman weten dat de medewerkers ervoor zorgen dat het zand en gras niet op de graven wordt geblazen. Lastige bijkomstigheid is dat het monument van de dochter vol staat met bloemen en dergelijke. Om te voorkomen dat met de bladblazers die bloemen met vazen omver worden geblazen, gaan de medewerkers met een vegertje over het monument om het schoon te maken. Dat handmatig verwijderen vindt volgens afspraak plaats. Dat kan niet bij elk graf, maar omdat de gemeente weet dat de man erg netjes is op het monument doen ze het in dit geval wel.
De ombudsman constateert dat de gemeente begrip toont en ook laat zien dat het haar inzet is dat het graf van de dochter er netjes bijligt. Bijvoorbeeld door het handmatig verwijderen van gras en zand. De man geeft aan nog nooit iemand met een vegertje bij het graf te hebben gezien. De ombudsman acht dat mogelijk, maar dat dit niet hoeft te betekenen dat er niemand is geweest. Er wordt niet dagelijks geveegd, alleen na het maaien. En dat gebeurt eens in de week, anderhalve week. Dit is echter geen garantie dat de man geen gras en zand op het graf zal aantreffen. Dat kan bijvoorbeeld ook door de wind verplaatst worden.
De gemeente heeft de ombudsman verder laten weten dat zij niet kan voorkomen dat reeën de op het graf geplaatste planten opeten. In de omgeving van de begraafplaats leven nu eenmaal reeën en het is ondoenlijk om deze van de begraafplaats te weren. De man heeft van de gemeente een lijst gekregen met planten die de reeën niet lekker vinden. De ombudsman vindt dat correct.   

Deel deze pagina op

Nieuws

Sluiting Hemelvaartsdag

21 mei 2019

In verband met Hemelvaartsdag is het kantoor van de ombudsman gesloten op 30 mei 2019.

lees verder »

Jaarverslagen 2018 Stichting WIJ en NBK

15 mei 2019

Voor het eerst brengt de ombudsman Groningen een jaarverslag uit van de klachten die zij behandelde over stichting WIJ en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK).

lees verder »