Tekstgrootte
kleiner groter

Adresverwisseling

19.7.015 Noordelijk Belastingkantoor

Trefwoorden: OZB, goede organisatie, adressering

Een vrouw meldt zich bij de ombudsman met een klacht over het Noordelijk Belastingkantoor (NBK). De vrouw heeft sinds 2012, na het overlijden van haar moeder, samen met haar zus een garagebox in bezit die eerst van hun moeder was. De WOZ-aanslag 2018 voor deze garagebox is opeens geadresseerd aan het adres van de overleden moeder. Alle jaren daarvoor is deze aanslag aan de vrouw, op haar eigen adres toegezonden. De vrouw heeft tweemaal met het NBK gebeld. De wachttijden zijn erg lang en er wordt geen reële wachttijd aangegeven. In de telefoongesprekken is het daarnaast moeilijk uit te leggen wat de bedoeling is. Namelijk dat de originele aanslag (zonder aanmaningskosten) aan de vrouw moet worden toegestuurd en dat in het systeem het adres waar de aanslag voor de garagebox naar toe wordt gestuurd (terug)gewijzigd moet worden naar haar adres. De vrouw ontvangt de aanslag uiteindelijk wel, in een handgeschreven enveloppe. Op de WOZ-aanslag die in de enveloppe zit, staat echter nog steeds het adres van haar overleden moeder. De vrouw verwacht dan ook dat ze in 2019 weer hetzelfde probleem zal hebben. Zij heeft twee keer telefonisch en twee keer via de e-mail contact gezocht met het NBK. Op haar e-mails heeft zij, op een ontvangstbevestiging na, geen enkele reactie gekregen. Na het telefonisch contact met het NBK lijkt het probleem daarnaast nog niet opgelost te zijn.
De ombudsman constateert dat het systeem van het NBK het adres waar de WOZ-aanslag voor de garagebox naartoe wordt gestuurd in 2018 om onverklaarbare redenen heeft gewijzigd. Als gevolg van deze fout is er ten onrechte een WOZ-aanslag naar het laatste adres van haar overleden moeder verstuurd. Naar het oordeel van de ombudsman handelt het NBK hiermee in strijd met de norm goede organisatie. Tijdens het onderzoek van de ombudsman heeft het NBK de fout hersteld en is het adres in het systeem aangepast. Het NBK geeft aan het erg vervelend te vinden dat de vrouw geen reactie heeft ontvangen op haar e-mails en biedt hiervoor zijn excuses aan. Ten aanzien van de lange wachttijden bij telefonisch contact met het NBK geeft het NBK aan dat er sprake is van een technisch probleem. Dit probleem heeft de aandacht en het NBK zegt toe de ombudsman op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Deel deze pagina op

Nieuws

Bureau ombudsman telefonisch bereikbaar tussen 9.00 - 13.00 uur

21 oktober 2019

In verband met beperkte personele bezetting zijn wij de komende tijd alleen 's ochtends van 9.00 - 13.00 uur telefonisch bereikbaar.

lees verder »

Gemeentelijke belastingen bij verhuizing

21 oktober 2019

Een man en vrouw gaan uit elkaar en de man verhuist met één van zijn kinderen naar een andere woning. Omdat het de man onduidelijk is in hoeverre hij de oorspronkelijke belastingaanslag over 2018 na zijn verhuizing nog moet betalen neemt hij veelvuldig contact op met het Noordelijk Belastingkantoor.

lees verder »

Een antwoord blijft uit

14 oktober 2019

Een man stuurt een e-mail aan de gemeente met een vraag. Als de gemeente na vijf maanden nog steeds niet heeft gereageerd op de e-mail wendt zijn vrouw zich tot de ombudsman.

lees verder »